10 Locuri de vizitat în România



            Sunt atâtea locuri de vizitat în România încât cu greu am putut selecta câteva pentru a crea acest top. Cu toții știm că avem o țară bogată în ceea ce privește obiectivele turistice și că patrimoniul național cuprinde o varietate întreagă de peisaje pitorești rupte din povești, ape termale cu legende nebănuite, palate și castele ce privesc cu mândrie în zare, schituri și biserici ce par un colț de rai. Sunt atât de multe locuri încât am selectat cu greu câteva din zonele mele preferate care m-au impresionat prin povestea lor sau prin unicitatea zonei. Vă încurajez să bifați cât mai multe din aceaste exemple și să vizitați cât mai multe din această țară frumoasă.

TOP 10 cele mai frumoase locuri de vizitat în România

 

1.      Viscri, județul Brașov


            Poți să mergi în Viscri și de mii de ori în viața asta, tot nu o să înceteze să te surprindă. Satul este înconjurat de dealuri înverzite și liniștea învăluie toată ulița. De cum pășești în sat, privirea îți este încântată de case tradiționale, cu porți înalte și viu colorate. Viscri este un sat micuț, populat doar de 500 de locuitori și pare că te întorci în timp. Cu toții știm povestirile lui Ion Creangă care prin năzdrăvăniile lui Nică ne relatează viața la sat. Acele ulițe late unde se joacă copii, vacile care zi de zi trebuie duse la păscut și bătrânele din sat care stau la bârfă pe băncuțele de lângă portă. Asta o să găsești în acest sătuc ce te prinde în vraja tradiției și vieții de la sat.
            Farmecul satului este datorat localnicilor care sunt primitori și pregătiți să îți ofere o masă caldă sau o cameră unde să dormi și sunt dornici să îți povestească întâmplări din sat sau din viața lor. Nu este de mirare că Prințul Charles s-a îndrăgostit de această așezare săsească și că a cumpărat o proprietate aici.
            Chiar dacă Visri este vizitat anual de mii de turiști, nu și-a pierdut din autenticitate și rămâne la fel de unic și de tradițional.

 

2.      Palatul Culturii, județul Iași


            Palatul Culturii din Iași este clădirea mea preferată din România. Palatul a fost complet renovat în 2016 și în interior găzduiește patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu” și Muzeul Etnografic al Moldovei. Grădina din jurul palatului este un mic paradis cu tufe de trandafir, copaci și fântâni care mai de care mai spectaculoasă, perfect să te plimbi într-o zi de vară. Cu siguranță te va impresiona arhitectura palatului care te va duce cu gândul la prinți și prințese.
            Dacă te-a impresionat măiestria și arhitectura din exterior, neapărat trebuie să vizitezi și interiorul palatului. Nu te grăbi, acordă timp îndelung pentru a vizita fiecare muzeu și fiecare încăpere. Fiecare are câte ceva de povestit și sigur nu îți va părea rău. Pentru ați oferi un mic exemplu, îți spun că Sala “Henri Coandă” și Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”, sunt preferatele mele. Acestea fiind spuse, iată încă un obiectiv turistic bifat și de postat pe Instragram.

           

3.      Căsuța cu imagini, județul Brașov


            Mai mult ca sigur satul Moieciu de Sus îți este cunoscut, dar ai auzit de Căsuța cu imagini din acest sat? Este un loc mai puțin cunoscut și are o poveste încântătoare. Căsuța este poziționată într-o zonă pitorească aproape de poalele unui deal. Nu e de mirare că proprietarul care este un fotograf francez s-a mutat aici pentru că a rămas fermecat de magia locului. Pur și simplu cadrul natural te lasă fără cuvinte.
            Proprietarul și-a dorit să aibă un loc unde să-și expună pozele astfel a creat un atelier împânzit de fotografii alb negru și de aparate foto vechi. La acea vreme nu știa că atelierul lui va deveni muzeu. Acum zi de zi îi trec pragul numeroși turiști din acest motiv nici nu mai închide poarta. Unii turiști vin din curiozitate, iar alți vin pentru că li s-a recomandat acest loc. Indiferent din ce motiv ajungi aici, cu siguranță vei rămâne surprins pentru că nu vei găsi numai poze tipărite clasic, ci vei avea ocazia să vezi poze printate pe pliculețe de ceai, pe frunze sau pe bucăți de lemn. Multe dintre poze reprezintă potrete ale localnicilor sau a unor străini fotografiați pe stradă. Încă un punct bifat pe listă și de lăudat printre prieteni.
 

4.      Castelul Peleș, județul Prahova



            Din această listă nu aș putea să omit una dintre cele mai importante simboluri ale regalității românești și sunt sigură că l-ai vizitat cel puțin odată fie într-o excursie cu școala ori într-un concediu făcut în Sinaia. Adevărul este că ori de câte ori l-ai vizita, Castelul Peleș te va impresiona de fiecare dată. Ar fi imposibil să fie altfel, având în vedere istoria acestul obiectiv turistic și opulența celor 160 de camere. Nu e de mirare că în incinta castelului se află și un teatru cu 60 de locuri, plus o lojă regală. Dacă interiorul este fermecător, grădina castelului este și mai și. De jur împrejurul său, castelul are șapte terase îmbogățite cu statui din piatră, fântâni și diferite ornamente din marmură.


5.      Piața Mare, județul Sibiu


            În 2007 orașul Sibiu a fost declarat Capitală Culturală Europeană și își merită cu desăvârșire acest statut având numeroase obiective turistice de care să se mândrească. Piața Mare este zona centrală a orașului și aici se organizează anual diferite evenimente culturale ce atrag mii de turiști. Cel mai impresionate sunt “privirile” ce te studiază de pe fiecare acoperiș pentru că fiecare casă are geamuri ce sunt asemănătoare cu niște ”ochi”. Acești “ochi” ce te urmăresc pretutindeni sunt defapt un simbol din Evul Mediu.
            Piața Mare este un centru vesel, plin de forfotă și de energie pozitivă. Aici găsești câte o cafenea sau câte un restaurant la fiecare pas unde să te oprești să deguști ceva pe placul tău. Iar dacă ai ajuns până aici neapărat trebuie să urci în Turnul Sfatului pentru a vedea tot Sibiul, de la centru până la Mărginimea Sibiului. Este un loc bun pentru selfie cu o priveliște de vis.

 

6.      Saschiz, județul Mureș


            Sachiz este printre cele mai frumoase sate din Transilvania. Comuna Saschiz se află la poalele unor dealuri bogat împădurite. Aici vei simți că ai ajuns în Evul Mediu deoarece zona abundă de istorie, cultură și tradiție mureșeană. Cu siguranță nu sunt suficiente două-trei ore pentru a vizita acest sat deoarece te vei lăsa captivat de peisaj și de casele tradiționale ce împrejmuiesc satul.
            Pe o colină plină de brazi înalți vei vedea cum stă mândră Cetatea Saschiz și te cheamă să-i traversezi zidurile groase de apărare. Ca să ajungi la cetate trebuie să parcurgi o potecă îngustă prin pădure, iar aici nu vei mai auzi zgomotul mașinilor care trec pe drumul principal. Pur și simplu aici zace o liniște profundă, iar dacă asculți cu atenție vei auzi cum zidurile și turnurile îți povestesc bătăliile pe care le-au îndurat. Ajungând la cetate vei fi răsplătit cu o priveliște superbă asupra Saschizului și a munților din jur.
            Și după o plimbare ce poate fi mai potrivit decât o băutură răcoritoare sau un ceai fierbinte? Așa că te invit să poposești și pe la Ceainăria Tei, una dintre ceainăriile mele preferate din România. Este amenajată în grădina unor localnici care te vor surprinde cu produse naturale, dar și cu povești de ale zonei.

 

7.      Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș, județul Harghita


            Nu puteam să nu includ pe listă unicul lac vulcanic din România, Lacul Sfânta Ana. Fiind cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Covasna – Harghita și anual este vizitat de mii de turiști. Lacul s-a format într-un crater vulcanic și nu are izvoare proprii, astfel a fost format cu ajutorul ploii. Este o zonă liniștită într-un cadru natural deosebit și are o legendă pe care vă las pe voi să o descoperiți în articolul scris despre această zonă.
            Iar asta nu e tot, în apropierea Lacului Sfânta Ana se află Tinovul Mohoș care este un alt lac format înaintea Lacului Sfânta Ana și este o rezervație naturală. Acest lac este acoperit de mușchi și vegetație cam 80%, iar peste 100 de ani nu va mai fi niciun ochi de apă. Astăzi se pot vizita două ochiuri de apă care încă nu sunt acoperite și intrarea în rezervație se face cu un ghid care vă va povesti cum s-a creat acestă zonă și de ce este pe cale de dispariție. În cazul în care nu l-ai vizitat, îți recomand să o faci, asta până nu dispare complet.

 

8.      Chilia Veche, județul Tulcea
 


            Din acest top nu putea să lipsească Chilia Veche, unul dintre cele mai sălbatice sate. Bineînțeles că aici nu vei vedea canibali sau băștinași, dar satul se află la 70 km de Tulcea și toți acești kilometri se parcurg pe un drum de țară printre lanuri de porumb și floarea soarelui. Satul are influențe ucrainiene deoarece pe malul opus se află Ucraina. Din punctul meu de vedere Chilia Veche este perla Deltei Dunării și trebuie vizitată cel puțin odată în viață.
            Liniștea domnește în acest loc și în jurul tău vei vedea doar natură. Localnicii sunt primitori și poți să te cazezi în casa unui pescar care îți va oferi cel mai bun pește mâncat vreodată. De asemenea poți să faci o plimbare cu barca pe albia apei și să ajungi până în deltă unde poți admira nuferii și păsările.

 

9.      Schitul Ostrov, județul Vâlcea


            Schitul Ostrov este o mănăstire ridicată pe o mică insulă formată pe cursul râului Olt și cum vei păși în curte vei simți că ai ajuns într-un colț de rai. Aici se află o mănăstire de măicuțe care au chipul numai într-un zâmbet și bunătate. Ajungând pe aceste meleaguri o să crezi că îngerii chiar există. Poți să te plimbi prin grădina schitului, să te rogi sau pur și simplu să te așezi pe o bancă și să privești dealurile din jur. Acest loc este unic pe lângă faptul că se află pe o insula, dar este și cea mai veche mănăstire de maici din România. Multe povești și legende descriu acest loc ca fiind pur și făcător de minuni datorat icoanei cu Maica Domnului care ocrotește acest loc de peste 500 de ani.

 

10.  Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș


            Mănăstirea Bârsana este unul dintre principalele obiective turistice din Maramureș și cuprinde un ansamblu plin de istorie și tradiții maramureșene. Mănăstirea Bârsana este o oază de liniște de pe Valea Izei care te va surprinde prin farmecul și frumusețea locului. Ansamblul mănăstirii cuprinde mai multe anexe care așteaptă să le descoperi și toate sunt realizate din lemn create de meșterii zonei. Fiecare construcție are câte o poveste și dacă ai norocul poți asculta povestea spusă chiar de către o măicuță.
            Dacă tot ai ajuns până aici neapărat trebuie să încerci plăcintele tradiționale preparate de măicuțe. Sunt delicioase de te lingi pe degete.
 
 
            Acestea sunt cele 10 locuri de vizitat din România pe care le-am ales din punctul meu de vedere, ce m-a impresionat cel mai mult și ce îți recomand să vizitezi. Aștept în comentarii să-mi povestești ce ai vizitat din această listă și ce ți-a plăcut cel mai mult.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov