Chilia Veche, Delta Dunării

         
            De mult timp mi-am dorit să merg în Deltă. Am auzit de multe ori că acest loc este ieșit din comun și că este un loc încărcat de liniște. Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei la nivel național, iar la nivel internațional a fost declarată parc național. 
            De la Brașov până la Tulcea sunt 405 km, iar de la București sunt 282 km. Și din Tulcea până în Chilia Veche mai sunt 70 km.
          Traseul cuprinde două taxe: trecerea podului de la Giurgeni care are o taxă de 11 lei/autovehicul și trecerea cu bacul din Tulcea la Portul Tudor Vladimirescu care costă 22 lei/autovehicul. Bacul circulă din oră în oră.
          Pentru intrarea în rezervație este nevoie de câteva premise care se pot achiziționa online pe: www.ddbra.ro în secțiunea premise online. Este nevoie de:
* permis de acces care costa 5 lei/zi, iar pentru student este gratuit;
* permis de pescuit recreativ/sportive este anul și este gratuit, dar trebuie descărcat;
* permis de acces autovehicul 10 lei/ zi, 100 lei/anual.
          Drumul a fost presărat cu floarea soarelui și pur și simplu vedeam lanuri întregi de galben. În apropierea de Tulcea există și o centrală eoliană. Peisajele erau mirifice cu acele eoliene gigantice în mijlocul unui lan întreg de floarea soarelui.
          Am avut emoții când m-am urcat pe bac. Nici acum nu îmi pot explica cum poate să transporte cinci mașini plus un tir. Iar toată această platformă este trasă doar de o șalupă. În timp ce traversam fluvial, priveam în urmă și vedeam cum las în spate orașul.


         Chilia Veche datează încă de pe vremea antichității grecești. Este cea mai populată așezare rurală din deltă. Și chiar dacă drumul este lung și anevoios satul are o aură de pace și liniște. Aici totul e simplu. Oamenii sunt simpli și deschiși, oricând oferă o mână de ajutor.
          Mândria acestui sat este Biserica Sfinții Voievozi. Această biserică diferită față de restul satului. Este o construcție impunătoare printre micile și modestele căsuțe din sat. Datează de pe vremea otomană și a fost ridicată la cererea locuitorilor care pe timp de iarnă, când Dunărea era înghețată nu puteau merge la biserica din Chilia Nouă ce aparține de Ucraina.         Înainte cu 5 km de sat este un loc perfect de campat unde poți să te așezi şi să pescuieşti în liniște. Nu sunt adepta pescuitului. A fost pentru prima dată când am pescuit de aici şi lipsa pozelor cu vreun peşte.

          Însă a fost o experiență plăcută pe lângă țânțarii care ciupesc ca nebunii și pe lângă oile care noaptea țipă. Chiar e un loc de vizitat măcar o dată-n viață.

© Mădălina Cărbunaru

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Castelul Bethlen, Criș

Biserica Neagră, Brașov

Trei Brazi, Brașov

Paștele și tradițiile acestuia

Cheile Grădiștei, o oază de liniște

Despre mine

Muzee Brașov