Idei de weekend: Rupea. Saschiz. Sighișoara


Nu știi ce să faci în weekendul care vine sau nu știi unde să mai mergi? Te-ai plictisit de centrul orașului și vrei să vezi locuri noi? Îți propun un traseu de o zi ce începe din Brașov și se termină în Sighișoara. Traseul are 233 km și e ideal pentru o zi specială în care vrei să faci altceva și să ieși din rutină.

Primul punct de pe listă este Cetatea Rupea. Orașul Rupea aparține de județul Brașov și în trecut a fost o așezare dacică până a fost ocupată de romani. Principala atracție a zonei o reprezintă Cetatea Rupea care datorită renovării și dezvoltării atrage mulți turiști. Acum câțiva ani era o ruină, dar în momentul de față este un loc perfect pentru a capta o panoramă incredibilă asupra orașului sau pentru a cunoaște istoria locului.

         
Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi vestigii și de-a lungul timpului cetatea a deservit ca refugiu pentru populație. Fortăreața este construită pe trei niveluri:
*  primul nivel este cetatea de sus care este cea mai veche cetate;
* al doilea reprezintă cetatea de mijloc și aici se poate vizita Capela și Turnul Cercetașilor;
*  ultima este cetatea de jos care cuprinde intrarea în vestigiu.

      
M-a impresionat ideea construcției pe mai multe înălțimi și numeroasele încăperi care sunt luminate doar de câteva ferestre. Trebuie vizitată această cetate, dacă nu pentru istorie și pentru grandoare, măcar pentru priveliștea mirifică.

          
Poți ajunge foarte ușor la cetate cu mașina fiind drum până la poartă. Există și parcare destul de mare. Iar la intrare sunt tarabe cu suveniruri. Programul de vară începe de la ora 09:00 până la 20:00. Prețul unui bilet este 10 lei/adult și 5 lei/copil.

Cetatea Țărănească din Saschiz e următorul punct de pe listă. Această cetate e total diferită de cea anterioară fiindcă încă nu e renovată. Însă ruinele și vegetația crescută haotic te aduc mai aproape de vechia istorie a acestui edificiu. Pe lângă faptul că în trecut era un loc de refugiu, cetatea mai deservea și ca loc unde nobilii își păstrau aurul.

         
Drumul până la cetate nu este asfaltat și nu se poate ajunge decât pe jos sau cu bicicleta. Este un drum de 10-15 minute și din păcate nu este nici un indicator care să-ți arate ruta corectă. Trebuie să întrebi un localnic fiindcă nici GPS-ul nu vede traseul. Drumul find umbrit de copaci este numai bun de parcurs vara, iar umbra zidurilor oferă un popas excelent pentru odihnă.

         
În curtea cetății se mai poate observa urmele unui heleșteu și o fântână, iar legenda spune că ar avea legături printr-un tunel subteran cu biserica fortificată.

       
      
Sighișoara, orașul medieval încheie traseul nostru. Orașul este situat în centrul României și are un patrimoniu cultural valoros dat de Cetatea veche a orașului, Turnul cu ceas, Piața cetății și Biserica din Deal. De fapt toată curtea cetății cuprinde turnuri, case medievale, muzee și biserici care să-ți atragă atenția. Plictiseala nu există în acest loc plin de culoarea timpurilor trecute și de poveștile acestui oraș.


Turnul cu ceas este simbolul Sighișoarei și legenda spune că ceasul nu rămâne niciodată în urmă. Se poate vizita de marți până duminică începând cu orele 10:00-17:30, iar intrarea costă 16 lei. 



Printr-un  tunel de lemn unde prin crăpături se filtrează razele blânde ale soarelui este așa zisa scara școlară cu cele 175 de trepte care duce la Biserica din Deal. Una dintre legendele scării care mi-a plăcut cel mai mult spune că un băiat trebuie să sărute o fata pe care o iubește pe fiecare treaptă a scării și să-i rostească numele fără să greșească. Dacă reușește înseamnă că este băiatul potrivit pentru fată.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov