Iași- A doua zi


           Palatul Culturii are în interior trei muzee deosebite: Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiuʺ,  Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Prețul biletului este de 16 lei/ persoană adultă, 8 lei/student și 4 lei/copil. Biletul cuprinde toate cele trei muzee și tot interiorul Palatului. Pentru a vizita Turnul cu Ceas biletul se plătește separat în urma unei rezervări și costă 16 lei/ persoană adultă, 8 lei/student și 4 lei/copil.

        Muzeul Științei și Tehnicii  "Ștefan Procopiuʺ găzduiește o gamă variată de invenții pentru înregistrarea și redarea sunetului, aparate de fotografiat și mașini de scris. E uimitor să privești toate piesele expuse și să te gândești cât de mult a evoluat tehnologia. În anii 1895 foloseau orchestre înalte cât un dulap, iar astăzi redarea muzicii se poate face de către un MP3 ce îl poți ține în mână.

         Muzeul de Artă cuprinde opere de artă: pictură, grafică și sculptură ce sunt oferite publicului iubitor de frumos. Muzeului s-a extins cu un număr semnificativ de tablouri semnate de pictori români, printre care: Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Sabin Popp, Octav Băncilă, Aurel Băeşu.

         Muzeul Etnografic al Moldovei probabil este cel mai uimitor deoarece încă de la primi pași te întâmpină cu manechine ce au port popular din diferite zone ale României. Oferă un cadru încărcat de tradițiile și obiceiuri.
 

      Sala Voievozilor e destinată diverselor ceremonii și este renumită prin galeria medalioanelor cu portrete ale voievozilor Moldovei. Șirul portretelor începe cu Decebal și se încheie cu portretele familiei regale a României. Șemineul Sălii este decorat cu un arbore istoric ce cuprinde voievozii cei mai însemnați ai Moldovei. Pereții sunt împodobiți de crini, floarea favorită a Reginei Maria.

          În perioada în care edificiul din Iași a fost Palat de Justiție și Administrație, Sala „Henri Coandă” era destinată Curții cu Juri. Amplasarea centrală și decorațiunile speciale subliniază însemnătatea deosebită a încăperii
          
          Bulevardul Ștefan cel Mare este drumul către alte atracții turistice ale Iașului precum: Școala Primară Gheorghe Asachi, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhici, Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Primăria Municipiului Iași și Mitropolia Moldovei și Bucovinei.


În caz de nu ai văzut cum a fost prima zi în Iași accesează linkul: 
http://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.ro/2017/08/iasi-prima-zi.html

© Mădălina Cărbunaru

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Bălțile Cișmașu

Biserica Neagră, Brașov