3 Trasee montate ușoare de o zi

  

        Natura oferă atâtea locuri frumoase cu peisaje de vis care abia așteaptă să fie admirate și fotografiate. De fiecare dată când parcurg un traseu montan, mă simt atât de apropiată de natură și de fiecare dată sunt surprinsă câtă liniște ascunde pădurea și câtă pace sufletească poate să-ți aducă peisajele montane. Am ales 3 trasee montane ușor de parcurs în orice sezon. Aceste trasee sunt perfecte pentru începători, dar și pentru familiile cu copii. În mare parte traseele sunt prin pădure și destinația finală fiind cabanele montane unde poți servi o masă caldă. Aici te  poți bucura de priveliște acompaniat de armonia naturii.


        1. Traseu spre Cabana Curmătura

Cabana Curmătura vara

        Cabana Curmătura se află în Masivul Piatra Craiului, Zărnești și există două trasee, unul marcat cu bandă galbenă și unul marcat cu bandă albastră. De fiecare dată când am parcurs acest traseu am făcut un circuit între cele două trasee. Cu plecare de la Fântâna lui Botorog, am urmat marcajul cu bandă galbenă și am coborât urmând traseul cu bandă albastră care trece prin Prăpăstiile Zărneștiului.

Prăpăstiile Zărneștiului

       Prima porțiune din traseu este mai dificilă deoarece urcarea este în pantă și sunt porțiuni cu pietre și rădăcini. Dar ajungând în Poiana Zănoaga, traseul devine lejer și foarte ușor de parcurs. Primăvara poienița este împânzită de Brândușe, iar vara aici poposesc turmele de oi. De la Poiana Zănoaga până la Cabana Curmătura, mai sunt 45 de minute în medie. Timpul fiind estimativ în funcție de condiția fizică și de sezon.

Masivului Piatra Craiului în orizont

        Cabana Curmătura este printre cabanele mele preferate, fiind și un loc de suflet. Aici am înnoptat pentru prima dată cu cortul pe munte. Citește mai multe despre această experiență AICI. 

        Poziționată la 1470 m altitudine, cabana oferă un peisaj superb asupra Masivului Piatra Craiului și a Munțiilor Leaota. Iar dacă ai ajuns până aici, neapărat să te răsfeți cu o plăcintă de mere. Este cea mai bună plăcintă pe care am mâncat-o vreodată. 


    Citește și: 10 Cazări inedite cu șemineu


        2. Traseu spre Cabana Mălăiești

Cabana Mălăiești iarna


        Cabana Mălăiești este renumită pentru peisajul superb, fiind înconjurată de piscurile Munților Bucegi. Cabana este situată la 1720 m altitudine și este una dintre cele mai vizitate din România. În sezonul de vară, zona este acoperită de un verde crud, iar în sezonul rece, totul este acoperit de o plapumă albă de zăpadă.
        
          Sunt mai multe trasee care duc la acest loc, parcă rupt din povești, însă cel mai ușor de practicat este traseul cu bandă albastră. Cu plecare din Râșnov, de pe drumul forestier Glăjăriei, traseul durează în medie 4 h. Pot zice că doar începutul este greu la acest traseu, ulterior urmează un drum lin prin pădure. Nu pot să-ți zic cu exactitate cât durează această porțiune, pentru că depinde și de ritmul tău de mers. Însă îți recomand că indiferent de anotimp, bețele de trekking sunt necesare pentru acest traseu.

Cabana Mălăiești vara



        O mare parte din drum este prin pădure cu brazi verzi și înalți. Nu există niciun izvor în apropiere, așa că nu uita să iei apă suficientă cu tine. După ce ai traversat prin pădure, ajungi în Poiana Mălăiești, semn că nu mai este mult și că mai ai cam 30 de minute până la cabană.

        În articolul Cabana Mălăiești ca-n povești vei găsi detalii mai în amănunt despre acest traseu.
        

        3. Traseu spre Cabana Piatra Mare

        Un alt traseu ușor de parcurs, ar fi drumul Familiar ce duce spre Cabana Piatra Mare la 1630 m altitudine. Drumul este marcat cu bandă roșie, iar vara se poate ajunge prin Canionul 7 Scări, marcat cu bandă galbenă.  În primă fază traseul nu este chiar așa spectaculos pentru că tot drumul este prin pădure până ajungi la Cabana Piatra Mare. 

Cabana Piatra Mare iarna

        Pe parcurs sunt câteva bănci unde poți să îți tragi sufletul sau unde poți lua o gustare. Chiar dacă este un traseu de dificultate ușoară, trebuie să fii atent la picioare, deoarece este o porțiune de pantă plină de pietre și imediat poți aluneca dacă nu ești atent. Iar dacă ai ales acest traseu, îți recomand să faci un mic ocol înspre Drumul Morii, marcat cu triunghi albastru. La un moment dat în zare vei vedea Prăpastia Urșilor cu o priveliște de neuitat.

Priveliște de la Prăpastia Urșilor
        
        După 2-3 ore de mers, vei ajunge la Cabana Piatra Mare unde panorama de pe platou îți va tăia răsuflarea (la figurat vorbind, asta dacă nu îți e frică de înălțime😂) . La picioarele tale vei putea observa Brașovul, iar în zare vei vedea cum stau mândrii Munții Postăvaru, Mulții Ciucaş și Munţii Neamţului.
        
        La Cabana Piatra Mare vei fi întâmpinat de câțiva măgari anormal de pofticioși și super curioși. Citește articolul acesta ca să vezi cum am fost "jefuiți" de un măgar. O întâmplare amuzantă pe care nu o s-o uit niciodată.

        De la cabana poți continua traseul spre Vârful Piatra Mare sau poți alege să te întorci prin Canionul 7 Scări, doar că acest traseu este mai dificil pentru că este printre stânci și sunt porțiuni abrupte.

Priveliștea de la Cabana Piatra Mare


         Recomand cu drag aceste trasee și chiar dacă ai obosit și te gândești să renunți, continua să mergi. Vei rămâne plăcut surprins de peisajele montane și de pacea sufletească ce te învăluie cu totul.

Echipament necesar:

Vara:

  •          Încălțăminte: bocanci pentru munte/drumeție, cu talpă aderentă;
  •          Rucsac: pentru excursiile de o zi ai nevoie de un rucsac de 20-30 litri;
  •          Geacă: la munte timpul este schimbător și mai rece decât la oraș de aceea , trebuie să ai o geacă în rucsac;
  •          Pantaloni lungi, colanți lungi sau pantaloni scurți dacă este foarte cald;
  •          Bluză sau tricou: de preferat să ai un tricou de schimb în rucsac;
  •          Bețe de trekking;
  •          Lanternă, ochelari de soare, trusă pentru prim ajutor, fluier.

Iarna:

  •          Încălțăminte: bocanci impermeabili pentru munte cu talpă aderentă;
  •          Rucsac
  •          Geacă: neapărat să fie impermeabilă și termo, pentru a păstra căldura corpului;
  •          Pantaloni lungi impermeabili;
  •          Polar;
  •          Bluză cu mânecă lungă;
  •          Bețe de trekking;
  •          Mănuși, căciulă sau cagulă, parazăpezi, lanțuri antiderapante;
  •          Lanternă,  trusă de prim ajutor, fluier;
Direcții traseu Piatra Mare



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov