Masivul Piatra Mare: Vârful Piatra Mare (1843 m)



   În dorința de a ieși din rutina zilnică și de a face puțină mișcare, ne-am decis să mergem spre Vârful Piatra Mare. Vremea era numai bună pentru o drumeție prin pădure. Am ales Masivul Piatra Mare pentru că este aproape de Brașov și este un traseu ușor. Chiar dacă ne-am născut la munte, nu prea străbatem multe trasee montane, iar atunci când alegem să mergem pe munte, alegem ceva ușor pentru că nu avem condiția fizică necesară pentru a parcurge trasee mai dificile.

   De la Dâmbul Morii există următoarele două  trasee montane: unul prin Canionul 7 Scări, cu urcare prin canion sau cu posibilitatea să-l ocolești și Drumul Familiar, care ocolește drumul spre 7 Scări. Noi am optat pentru a doua variantă că am mai fost prin canion și ne-am zis să încercăm un traseu nou.

    Am făcut traseul în 4 ore, cu tot cu pauze. Traseul nu este chiar așa spectaculos pentru că tot drumul este prin pădure până ajungi la Cabana Piatra Mare. Sunt câteva bănci pe marginea drumului unde poți să îți tragi sufletul sau unde poți lua o gustare. Chiar dacă este un traseu de dificultate ușoară, trebuie să fii atent la picioare, deoarece este o porțiune de pantă plină de pietre și imediat poți aluneca dacă nu ești atent.


   Mergând ore în șir prin pădure, poți să începi să te plictisești, însă să nu renunți deoarece peisajul de pe platou este incredibil de spectaculos. După ore în șir de mers, extenuați am ajuns într-un luminiș de unde puteam vedea Cabana Piatra Mare cum se înalță ușor. Panorama de pe platou ne-a tăiat răsuflarea. În zare se vedeau Brașovul, Munții Postăvaru precum și o mare parte a Țării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului (dincolo de Valea Gârcinului și de Vârful Renţea), poți vedea Ciucaşul, Munţii Neamţului, Grohotișul ș.a.


   Am poposit pentru câteva momente pe pajiștea de lângă cabană și uitându-ne în zare, lăsându-ne captivați de minunatul peisaj, nu am observat hoțul ce își făcea cale spre noi. Ne-am trezit cu un măgar viclean, care ne-a furat un măr din ghiozdanul pe care-l uitasem deschis :))). Am început să râdem și să ne amuzăm pe seama lui. Așa ne-am făcut un prieten care a stat și la poze. La cabană sunt mai mulți măgari care pasc liniștiși prin zonă, preferă alimentele de la turiști mai mult decât iarba. Deci dacă ajungi până la cabană, nu rata un selfie cu măgarul și să nu uiți să-i oferi un măr ca și recompensă.


   De la cabană până la Vârful Piatra Mare mai sunt 30 de minute de mers. Drumul este relativ ușor și treci pe lângă Piatra Scrisă. Aceste vârfuri de munte arată ca niște piramide sau ca niște ace stâncoase.

   La coborâre am ales traseul cu bandă galbenă, pentru a schimba puțin peisajul. Acest traseu este mai dificil deoarece în mare parte este printre stânci, pe lângă albia râului și traseul este acoperit de pietre. Așa că dacă ești prea obosit și simți că nu te mai țin picioarele, îți recomand să cobori pe traseul cu bandă roșie, Drumul Familiar. De la Canionul 7 Scări până la Dâmbul Morii, drumul devine lejer și ușor de practicat.

   
   Acestea fiind zise, recomand cu drag acest traseu și chiar dacă ai obosit și te gândești să renunți, continua să mergi. Vei rămâne plăcut surprins de cadrul natural și de peisajul de pe platou. Nu o să te mai simți obosit când o să vezi că ai reușit și când o să vezi priveliștea ce-ți va tăia răsuflarea.

Echipament necesar:
Vara:

·         Încălțăminte: bocanci pentru munte/drumeție, cu talpă aderentă;
·         Rucsac: pentru excursiile de o zi ai nevoie de un rucsac de 20-30 litri;
·         Geacă: la munte timpul este schimbător și mai rece decât la oraș de aceea , trebuie să ai o geacă în rucsac;
·         Pantaloni lungi, colanți lungi sau pantaloni scurți dacă este foarte cald;
·         Bluză sau tricou: de preferat să ai un tricou de schimb în rucsac;
·         Bețe de trekking;
·         Lanternă, ochelari de soare, trusă pentru prim ajutor, fluier.
 
Iarna:
·         Încălțăminte: bocanci impermeabili pentru munte cu talpă aderentă;
·         Rucsac
·    Geacă: neapărat să fie impermeabilă și termo, pentru a păstra căldura corpului;
·         Pantaloni lungi impermeabili;
·         Polar;
·         Bluză cu mânecă lungă;
·         Bețe de trekking;
·         Mănuși, căciulă sau cagulă, parazăpezi, lanțuri antiderapante;
·         Lanternă,  trusă de prim ajutor, fluier;
 

Atenție:

Canionul 7 Scări este închis în sezonul de iarnă!
 
   Aștept în comentarii sugestiile tale pentru trasee cu dificultate medie-ușoară.



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov