Cel mai bătrân copac din România

        
            
            La marginea satului Mercheașa din județul Brașov, într-o oază de liniște și cu un peisaj ce îți fură privirea, se află cel mai vârstnic copac din România. Stejarul secular de la Marcheașa numit și “Bătrânul Carpaților” sau “Gorunul de 900 de ani”, reprezintă o arie protejată de importanță județeană și a fost declarat monument al naturii în anul 2011 în urma cercetărilor Asociației Carpaterra și a Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice din Brașov. Bătrânul Carpaților reprezintă prin caracterisiticile sale un exemplar unic și o mândrie pentru localnici, cât și pentru toată România.


            Din depărtare se poate zări falnicul stejar cum își păstrează postura mândră și dreaptă, cucerindu-te de la prima privire. Când am ajuns în dreptul stejarului am rămas profund impresionată de trunchiul gros brăzdat de ridurile vârstei și de crengile înalte care păreau că ating cerul. Bătrânul Carpaților nu este doar un copac, este un monument național, un monument care aparține naturii și care prin măiestria sa, ne demonstrează cât de mici suntem noi, oamenii. Câte frumuseți poate ascunde natura încât acest stejar trăiește de peste 900 de ani.


            Uitându-mă la el, mă întrebam câte a văzut la viața sa, câte povești și câte legende a auzit de la toți oamenii care poposesc la umbra sa. Pur și simplu a fost martor la dezvoltarea și întemeierea Țării Bârsei și nu numai. Acest stejar a fost martor la invazia tătarilor și a luptelor ce s-au dus pe teritoriul țării. Stăteam și mă gândeam câte cupluri s-au sărutat ascunși după trunchiul său împărțindu-și dragostea cu el. Un copac desprins din cărțile cu povești în care toate tainele și comorile sunt ascunse.


            Peisajul aproape la fel de cuceritor ca și stejarul. Unde privești cu ochii, zărești doar dealuri înconjurate de păduri. Noi am fost toamna și totul era pictat în culori tomnatice, iar potecile erau acoperite de mii de frunze multicolore. Iubesc acest anotimp care este bogat în culori pastelate. Recunosc că mi-a plăcut atât de mult, încât îmi doresc să revin și la vară pentru a vedea peisajul îmbrăcat și în haine verzi. Ceva mă face să cred că această zonă este frumosă indiferent de anotimp.


Caracteristicile Stejarului Secular:


·         Vârsta: aproximativ 900 de ani
·         Înălțimea: 21,3 m
·         Circumferința trunchiului: 9,3 m. A fost nevoie de șapte adulți pentru ai putea înconjura tot trunchiul.
·         Nu prezintă urme ale existenței insectelor dăunătoare
·         În partea de jos prezintă 4 zone cu scoarța arsă superficial, probabil urme ale focurilor făcute de ciobani
·         Până la înălțimea de 3 m de la pământ prezintă 5 cioturi urme ale unor ramuri rupte în decursul existenței lui.
 

Informații utile:


            Satul Mercheașa se află la 69 de kilometri de Brașov (o ora de mers cu mașina). Când treceți prin sat fiți atenți la indicatoare. Sunt puține indicatoare care să vă arate direcția spre Stejarul Secular, de aceea vă recomand să folosiți un GPS și ca destinație să cautați “Gorunul de 900 de ani”. GPS-ul o să vă ducă direct la destinație. De asemenea să aveți grijă la drum deoarece se fac lucrări și drumul până la ieșirea din satul Mercheașa este presărat de gropițe (în unele cazuri sunt chiar cratere). Sper să le repare cât mai curând.
La un moment dat se face dreapta pe un drum neasfaltat, dar bun, mult mai bun ca drumul din sat :)). O să treceți pe lângă o stână și de acolo continuați drumul până la o parcare. De la parcare până la stejar mai sunt 5 minute de mers pe jos.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov