Idei de weekend: Lacul Sfânta Ana

Fotografie realizată de Lucian Dachman postată pe Unsplash

            Lacul Sfânta Ana se află la 35 km de Miercurea Ciuc, aproape de Băile Tușnad și este singurul lac vulcanic de pe teritoriul României. Se poate vizita în orice perioadă a anului și este o destinație foarte bună pentru o excursie de weekend. Cadrul natural este impresionant, tot lacul fiind înconjurat de brazi înalți si zvelți. Apa este curată și dacă ai noroc de vreme bună poți observa cum se oglindește pădurea în apele cristaline.

            Te poți plimba pe marginea lacului sau poți să te așezi pe o bancă să admiri peisajul. Zona este deosebită și te poți bucura de liniște. Dacă îți dorești să trăiești o experiență de neuitat, poți să închiriezi o barcă cu vâsle și să navighezi lejer pe albia apei.  

            Lacul Sfânta Ana s-a format în craterul unui vulcan stins, numit Ciomatu. Aici au avut loc cele mai recente erupții vulcanice din Munții Carpați și din Europa de Est. Bineînțeles, erupțiile au avut loc acum zeci de mii de ani, acum fiind un vulcan inactiv. Cenușa rezultată din erupții a fertilizat solul fapt care a ajutat zona să dezvolte o bogată vegetație.

            Forma lacului este aproape circulară, iar apa este lipsită de oxigen, motiv pentru care în lac nu trăiește nicio vietate. La ultimele măsurători, adâncimea lacului era de aproximativ 6,4 m și nu s-a putut determina cu exactitate vârsta lacului, unele cercetări demonstrează că lacul a început să se formeze acum nouă mii de ani. Lacul se completează doar din precipitații, ne având alimentare de la izvoare.

 

            Legenda Lacului Sfânta Ana:

            Doi tineri trebuiau să se căsătorească și fata, pe nume Ana, care urma să devină soție, nu dorea acest lucru. Băiatul provenea dintr-o familie înstărită și părinții Anei doreau să pună mâna pe averea tânărului. Ana având suflet bun și dorind să se mărite din dragoste a fugit în seara nunții și s-a aruncat în lac. Trupul ei neînsuflețit nefiind găsit nici în ziua de astăzi. Din această cauză lacul poartă acest nume și în fiecare an, de hramul Sf. Ana, lacul este sfințit de către mitropolie.


Tinovul Mohoș

            În apropierea Lacului Sfânta Ana se află Tinovul Mohoș, un loc mai puțin cunoscut și unic în România. În traducere înseamnă Lacul cu mușchi și este o mlaștină creată într-un crater a vulcanului stins Ciomatu. Când a erupt prima data vulcanul, s-a format craterul unde se află acum Tinovul Mohoș. Ulterior acesta s-a umplut cu apă și la a doua erupție, când s-a creat și cel de-al doilea crater (unde s-a format Lacul Sfânta Ana), cenuşa a ajuns în Tinovul Mohoş. Astfel s-a creat un mediu propice și în timp zona a fost acoperită cu muşchi de turbă. Vegetația a acoperit peste 80% din apa, iar din lac au rămas doar câteva ochiuri de apă care în timp și acestea vor fi asaltate de mușchi.

           Traseul se parcurge pe niște podețe de lemn special create pentru a proteja vegetația și pentru ca turiștii să nu se scufunde în mlaștină, solul fiind foarte moale și ne având la bază doar apă. Cum intri în rezervație vei observa cum se schimbă peisajul, dacă la intrare te-au întâmpinat brazi înalți și falnici, în rezervație vei vedea pini pitici, covorul de iarbă va fi înlocuit de mușchi și vei vedea tufe de rozmarin și merișori de munte.

            Ghidul ne-a arătat niște plante halucinogene care arată ca și afinele, care au şi un efect laxativ, denumite nebunele. Pentru că locul este plin de surprize aici se găsește o plantă carnivoră numită Roua Cerului şi o plantă foarte otrăvitoare numită Ruginare. L-a un moment dat ghidul a introdus un băț în pământ fara nici un pic de efort și când l-a scos era ud fleașcă. Ne-a explicat de ce toată vegetaţia de aici pare îmbibată în apă, deoarece este vorba de o mlaştină, solul este unul sărac în substanţe nutritive şi minerale.

            Pe lângă vegetația impresionantă, traseul cuprinde două ochiuri de apă fiind cele mai mari care au rămas din lacul ce a fost odată. Apa este de un albastru închis, mai mult spre negru și te duce cu gândul l-a un lac fără fund. Rezervația trece printr-un proces continuu de transformare și pe an ce trece ochiurile de apă sunt tot mai mici. Iar în 100 de ani sunt mari șanse ca ochiurile de apă să fie acoperite în întregime de mușchi. De aceea îți recomand să vezi cât mai curând acest loc pentru că nu se știe cât timp va mai arăta așa.


 Program rezervație:

            Intrarea în rezervaţie se face zilnic, la ore fixe: primul tur începe la 10:15, iar ultimul tur este la 18:15. Tot traseul durează cam 45 de minute și se parcurge numai însoţiţi de către ghid. Ghidul este foarte simpatic și se vede că are ani de experiență. Îți va capta atenția încă de la primele vorbe. Biletul de intrare în rezervație este 5 lei, iar taxa pentru parcare este 10 lei. 









Traseu de la Tinovul Mohoș către Lacul Sfânta Ana








    




 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov