10 Locuri de vizitat în Maramureș


            Maramureș se află în nordul țării, acolo unde vine agățată harta-n cui, la granița cu Ucraina, și este  una dintre cele mai pitorești și cea mai mândră locație din țara noastră. Aici obiceiurile și tradițiile se păstrează cu sfințenie din generație în generație. Zona este renumită pentru tradiția lemnului, care este dusă la nivel de artă și oriunde ai merge în Maramureș, sigur vei vedea cel puțin o poartă sculptată-n lemn sau o biserică de lemn. Această artă a lemnului este o mândrie pentru Maramureș și în fiecare sat se găsește cel puțin un tâmplar ce este maestru în prelucrarea lemnului.

            Satele maramureșene sunt răsfirate printre dealurile verzi și înalte. Cadrul natural creează un peisaj deosebit și priveliștea de pe coline este de ne descris în cuvinte. Maramureșul a fost înzestrat cu multe bogații și cu oameni frumoși, mândri de țara lor.

         Noi am vizitat zona în luna septembrie, dar indiferent în ce perioadă alegi să călătorești, Maramureș sigur te va surprinde și te va determina să te reîntorci. De aceea în acest articol m-am gândit să vă descriu câteva obiective turistice ce trebuie neapărat vizitate.

 

1. Cimitirul Vesel din Săpânța


            Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic, Cimitirul Vesel de la Săpânța este unicul de acest gen în România și se remarcă prin faptul că toate crucile sunt viu colorate, cu detalii tradiționale. Fiecare cruce ilustrând prin pictură și poezie viața persoanei ce se odihnește în acel loc de veci. Poeziile sunt pline cu haz de necaz, încât nu ai cum să rămâi serios când le citești. Cimitiru Vesel este plin de culoare și farmec fiind un muzeu în aer liber ce într-o clipă te face să zâmbești.

 

2. Mănăstirea Săpânța Peri


            Mănăstirea Săpânța Peri are 75 de metri și este cea mai înaltă construcție din lemn din Europa. Reprezintă o mândrie pentru localnicii din Săpânța și o minunăție pentru orice turist ce o vizitează. Fiecare dintre noi își pune întrebarea cum de au putut tâmplarii să o ridice atât de înaltă. Sunt diferite povești și legende care ne spun etapele construcției pe care vă las pe voi să le descoperiți vizitând acest lăcaș unic.

 

3. Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței



            Chiar dacă Maramureș este bogat prin cadre naturale și prin construcții tradiționale inspirându-ne voie bună, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este un obiectiv mai puțin vesel. Cu toate acestea face parte din istoria țării noastre și ar fi păcat să nu-l vizitezi. Într-adevăr trebuie să ai curaj deoarece povestea locului are impact emoțional.      

          În perioada comunistă acesta a fost locul în care multe persoane importante din România au fost închise și torturate. Acest loc reprezentând o închisoare. Pentru a putea vizita tot memorialul trebuie să-ți aloci câteva ore deoarece sunt multe informații de citit și colecții întregi de poze care ilustrează viața prizonierilor și perioada comunistă.


 

4. Muzeul Satului Sighet



          Muzeul Satului Sighet este o secțiune în aer liber a Muzeului Etnografic al Maramureșului. Plimbându-te pe micile alei ale muzeului o să ai impresia că ai traversat printr-un portal în trecut ce te-a trimis în satele tradiționale ale Maramureșului. Satul este împânzit de case din lemn ce sunt înconjurate de garduri specifice zonei, iar intrarea în curțile caselor se face pe sub giganticele porți sculptate în lemn.

 

5. Lacul Albastru



            Lacul Albastru este unicat în Europa datorită felului în care s-a format și datorită faptului că-și schimbă culoare în funcție de anotimp. Primăvara lacul capătă o culoare de un albastru deschis, vara sunt nuanțe de albastru smarald, toamna devine albastru închis, uneori chiar maro. Nu s-a aflat cu exactitate cauza acestor schimbări de culoare, dar mulți specialiști susțin că principalele cauze ar fi temperatura apei și poziția soarelui, care ajută la modificarea nuanței.

 

6. Cascada Cailor


            Cascada Cailor are 90 de metri înălțime și este cea mai mare cascadă din România. Poți să ajungi fie printr-o drumeție de o oră prin pădure, fie cu telecabina până la vârful pârtiei de schi, iar de acolo mergi pe o cărare până la cascadă. Peisajul este impresionant și te poți relaxa ascultând șirurile de apă ce se lovesc de stânci.

           Numele provine de la o legendă de-a zonei, care ne povestește că într-o zi în vârful muntelui păștea liniștită o herghelie de cai. Aceștia pășteau aici din primăvară până toamna, asta până când un urs i-a atacat și speriați au sărit de pe munte și au căzut în prăpastia care acum este Cascada Cailor.

           

7. Mănăstirea Bârsana


            Mănăstirea Bârsana este printre lăcașurile mele preferate datorită unicității și frumuseții de care se bucură acest loc. Se ajunge ușor, drumul către mănăstire fiind fix din drumul principal. Ansamblul mănăstirii cuprinde mai multe anexe care au fost construite în stil popular maramureșean și așteaptă să fie vizitate alături de grădinile pline cu flori. Poți să te plimbi liniștit prin curte, să te rogi și să te bucuri de acest edificiu încântător.

 

8. Pensiunea La Moară la Neculai


            Pensiunea La Moară la Neculai din Vadu Izei este singurul loc care aduce laolaltă toate obiceiurile și tradițiile maramureșene. Pensiunea este amplasată pe malul râului Mara într-un cadru natural deosebi ce te va impresiona imediat. În cadrul gospodăriei vei găsi sculpturi în lemn, poduri care mai de care mai spectaculos, filigorie tradițională (foișor) și nu în ultimul rând, aici vei avea ocazia să vezi două vâltori funcționale. Poți vizita ansamblul chiar dacă nu ești cazat.

 


9. Mocănița

 

            Mocănița este un alt obiectiv turistic cunoscut atât național, cât și internațional. Mii de turiști se plimbă anual cu singurul tren de calibru îngust complet funcțional din Europa. Plimbarea durează între 6-7 ore și plecarea se face din Vișeul de Sus, parcurgând frumoasa Valea Vaserului și Parcul Natural al Munților Maramureșului. Priveliștile sunt minunate încât vei crede că ești într-un basm.

 

10. Dealul Antigravitațional



            Dealul Antigravitațional este un mister ce nu aplică nici o lege cunoscută din fizică și aici mașina urcă singură la deal. Unii spun că este vorba despre o iluzie optică, alții spun că este un fenomen rar întâlnit pe glob. În orice caz, când aveți drum prin Maramureș, nu ezitați să ajungeți aici pentru a vedea pe viu acest fenomen misterios.

 

            Acestea fiind spuse Maramureș se bucură de locuri unice ce sunt o mândrie pentru patrimoniul național și trebuie vizitat cel puțin odată în viață. Obiceiurile și tradițiile rămân încă vii și te vor impresiona cu siguranță. Înainte să vizitezi acestă zonă ar trebui să știi câteva cuvinte specifice zonei, cum ar fi:

-          Horincă = țuică de prune cu 40% alcool

-          Cocon = copil

-          Picioci = cartofi

-          Caihă = sobă

-          Firhong = perde/draperie

-          Bloudar = cuptor

-          Vighere = găleată

-          Potică = farmacie

-          Ptită = pâine

-          Sorgoș = ușor

-          Vrajniță = poartă de lemn

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov