Călimănești-Căciulata, Vâlcea


Totul a plecat de la dorința de a ne relaxa și de a avea o piscină în unitatea de cazare. Așa am dat peste Motel Cozia, care oferă piscină proprie cu apă termală. Camerele sunt curate, mobilate modern, fiecare cameră are balcon și baie proprie. Motelul dispune și de restaurant cu un meniu diversificat, iar mâncarea este foarte bună.



Călimănești împreună cu Căciulata sunt printre cele mai frumoase stațiuni balneare din România și sunt vestite pentru efectele terapeutice ale apelor. Beneficiile acestor ape asupra sănătății erau cunoscute încă de pe vremea romanilor. Napoleon al III-lea, împăratul Franței folosea apă îmbuteliată din această zonă.


Din Brașov spre Căciulata sunt 200 km, iar o parte din drum trece pe lângă defileul Oltului, care oferă un peisaj greu de redat în cuvinte. Oltul a reușit să sape cea mai masivă și înaltă parte a Carpaților Meridionali. Acest drum este cel mai spectaculos din Vâlcea, pe o parte albia Oltului, iar pe cealaltă parte colții și prăpăstiile Muntelui Cozia cu maxima vârfului Cozia de 1 668 m.


Comorile naturale ale Masivului Cozia sunt conservate în Rezervația Cozia, care a fost declarat Parc Național în anul 1990.


Căciulata cuprinde numeroase edificii religioase, printre care și Mănăstirea Cozia, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura a secolului XIV. Biserica mare a fost zidită de Mircea cel Bătrân și tot aici se află și mormântul voievodului.



Arhitectura cuprinde elemente bizantine și atrage atenția prin eleganță, bogăția ornamentării și picturile bisericii.


Peste drum se află Biserica Bolnița, cu mult mai mică decât Biserica Cozia, dar are o personalitate și o finețe rar întâlnită. Deține un valoros muzeu de artă religioasă, ce includ vechi tipăriri și manuscrise.



Ruinele Castrului roman Arutela este un monument istoric fiind trecut în lista monumentelor istorice în anul 2004 și datează din epoca romană. În urma săpăturilor s-au descoperit monezi, vase, arme și inscripții, expuse astăzi la Muzeul Militar din București.
În urma construirii căii ferate s-au acoperit o mare parte din ruine și băile termale au fost acoperite în întregime



Denumirea de Mănăstirea Turnu provine de la un turn aflat pe stânca numită "Piscul lui Teofil", turn construit de legiunile romane din Castrul Arutela.



Acest loc a luat ființă când niște călugări de la Mănăstirea Cozia s-au retras aici pentru viața duhovnicească mai aspră. Chiliile au fost săpate în piatră, două din ele rămânând până astăzi.



Schitul Ostrov din Călimănești, este construit pe o insulă, în mijlocul râului Olt. Acest loc este rupt de urban, pur și simplu domnește o liniște și simți cum sufletul ți se umple de pace. Chiar dacă în apropiere trec două drumuri principale, nu se aude zgomotul mașinilor. Peisajul te cucerește cu totul.



Am vrut să merg și la Mănăstirea Stânișoara în ideea că GPS-ul arăta un drum accesibil, dar drumul era forestier. Mi-a părut rău că nu aveam echipamentul necesar pentru a urca prin pădure. Mai ales că de la mănăstire aveam în plan să merg la Cascada Gardu și la Punctul de Belvedere. Acesta este un motiv în plus să mă reîntorc în Căciulata.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov