Varna și Balcic, Bulgaria


Dorind să vedem mai mult din Bulgaria, ne-am întors în România pe un alt drum și am intrat în țară pe la Vama Veche. Drumul este mai bun și peisajul este mai frumos. Practic am traversat o parte din litoralul bulgăresc.

După ce am plecat din Sunny Beach, am mers spre Varna, numită și "capitală maritimă". Varna este un oraș renumit pentru multitudinea de evenimente culturale. Este un centru universitar, port, oraș industrial și turistic. Cum s-ar spune în Varna găsești de toate.



Ce poți vizita în Varna?

  • Catedrala Adormirii Maicii Domnului
  • Băile Romane
  • Grădina Zoologică
  • Muzeul de Arheologie
  • Muzeul de Etnografie
  • Delfinariul
  • Nava de război Druzki
  • Stația biologică marină (Acvariul Varnei)
  • Muzeul Naval
  • Parcul Primorski

Noi am vizitat Parcul Primorski care se întinde de-a lungul Mării Negre. Are o suprafață de 100 de hectare de păduri și grădini. Vara au loc tot felul de concerte, festivaluri și expoziții. 



Recunosc că nu prea mi-a lăsat o părere bună. Este un oraș aglomerat, parcul nu mi s-a părut tocmai îngrijit și pentru a parca mașina trebuie să trimiți un SMS de pe o cartelă bulgărească, iar asta este un dezavantaj pentru turiștii străini. Nu am petrecut mult timp ca să-mi formez cu adevărat o părere, dar mi-ar plăcea să mă reîntorc și să am câteva zile la dispoziție ca să-l explorez.



După ce am plecat din Varna am pornit către Balcic, locul preferat al Reginei Maria. Am vizitat Castelul Reginei Maria și grădina botanică din jurul acestuia. Castelul nu este impunător, ba din contra este unul modest, cuprinzând câteva încăperi. Însă complexul are mai multe vile rezidențiale, o pivniță, o mănăstire, numeroase fântâni și grădina botanică cu peste 2000 de specii de plante.




Regina a dorit ca în acest loc să se construiască șase case, câte una pentru fiecare copil. Capela Stella Mari este concepută după stilul bizantin și a fost tot dorința reginei. Își dorea un loc în care să se retragă din când în când. 




Multe din clădiri au fost transformate în atracții pentru turiști. Cum ar fi o pivniță în care se păstrează vinul, iar turiștii pot degusta diferite sortimente. Eu am încercat Rozina, un vin ce are trandafirul ca ingredient special. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-a stat gândul la el până l-am cumpărat. 



Grădina Botanică este o bijuterie a litoralului bulgăresc și se  întinde pe o suprafață destul de mare. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că se află pe mai multe nivele. Pentru a ajunge la mare a trebuit să coborâm multe trepte și să traversăm diferite părți ale grădinii.


Mi-a plăcut să mă pierd printre copacii înalți și să mă ghidez după potecile bătute de atâția pași. Acest loc este o oază de liniște, un mic colț de paradis. Chiar m-am oprit pe o bancă și am contemplat tot ce mă înconjura. Ascultam  briza care făcea frunzele să foșnească, cântecul păsărilor, sunetul cascadei și în surdină se auzeau valurile mării. 
Un loc la care m-aș reîntoarce cu mare drag!



Tarife:
  • Grădina Botanică: 8 leva de adult, 3 leva de copil
  • Complexul clădirilor: 6 leva de adult, 2 leva de copil
  • Parcare: 2 leva pe oră
În afară grădinii botanice sunt multe restaurante cu meniuri diversificate și am observat că se vorbește foarte bine românește în această zonă. Localnicii sunt ospitalieri, zâmbitori și mereu cu vorbele la ei. 


Dacă ți-a plăcut articolul nu uita să dai un share. Poți să fii la curent cu toate postările urmărindu-mă pe pagina de Facebook sau pe Instagram


Articole similare:

Sunny Beach, Bulgaria
https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/09/impresii-din-sunny-beach-bulgaria.html

Nessebar, Bulgaria
https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/09/nessebar-bulgaria.html

Descoperă Constanța
https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/05/descopera-constanta.html







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov