Cetatea Făgăraș, o legendă vie

Cetatea Făgăraș

La numai o oră de Brașov, Cetatea Făgăraș impresionează prin legendele pe care le poartă. Exteriorul cetății este un loc ideal pentru relaxare. Pe marginea iazului sunt bănci de unde poți admira lebedele ce înoată grațios pe faldurile apei.




Monumentul a început să fie construit la sfârșitul secolului al XVII-lea, de către voievozii și principii Transilvaniei, iar stilul arhitectural  căreia îi aparține este Renașterii transilvănene.





Cel mai mult m-a impresionat interiorul cetății. Camerele sunt atent decorate și prezintă istoria, etnografia și arta Țării Făgărașului. Sunt colecții particulare sau expoziții temporare care sunt prezentate în toată diversitatea lor.




Cetatea Făgăraș încorporează Muzeul Țării Făgărașului care se întinde pe două etaje începând  cu Turnul Thomory. Tot culoarul din muzeu este traversat de un covor roșu care crează o atmosferă importantă locului. Și pentru a se proteja cât mai bine la intrare în muzeu se dau papuci de unică folosință.



Cetatea Făgăraș are o cameră de tortură și poate fi vizitată, iar pe lângă asta are un instrument de tortură numit "Fecioara de fier".


Mecanismul era foarte bine pus la punct încât dădea roade întotdeauna. Condamnatul săruta o icoană a Fecioarei Maria de pe pieptul statuii, iar acest gest declanșa mecanismul care făcea ca trupul condamnatului să fie străpuns de pumnale. După care se deschidea o trapă unde trupul cădea în niște lame de săbii. Corpul cadavrului era trimis la 8 m mai jos, în apa Oltului.

Sala Dietei


Cel m-ai mult mi-a plăcut Casa Doamnei-Dormitorul Principesei. Această încăpere se află la ultimul etaj, într-un turn, iar priveliștea este mirifică. Patul cu baldachin și măsuța de toaletă sunt doar câteva piese de mobilier care înfrumusețează camera.

Patul cu baldachin din Casa Doamnei

Sala Tronului este o încăpere impunătoare prin mobilier dar și prin cele patru oglinzile înalte puse față-n față.


O altă încăpere ce mi-a plăcut este cea destinată portului popular. Țara Făgărașului a avut o evoluție unitară, atât în ceea ce privește meșteșugurile, cât și structura portului tradițional.





Asaltată și atacată de nenumărate ori, Cetatea nu a fost cucerită niciodată prin forța armelor, din 1500 și până la mijlocul secolului al XIX-lea. 


Între anii 1948-1960 Cetatea Făgăraș a fost transformată în închisoare comunistă, dar acum se află pe lista celor mai frumoase cetăți din Europa.


Programul de vizitare:

1 iunie-30 septembrie
marți-vineri: 8:00-19:00
sâmbătă-duminică: 10:00-18:00

1 octombrie-31 mai
marți-vineri: 8:00-17:00
sâmbătă-duminică: 9:00-17:00



Tarife de vizitare:

Adulți: 15 RON
Elevi, studenți, pensionari: 7 RON
Gratuit: Copii sub 7 ani, persoanele cu dezabilități și însoțitorii acestora


În perioada 21-24 iunie 2018 Făgăraș va fi într-o continuă sărbătoare pentru că va fi un festival cultural ce se va desfășura atât la Cetatea Făgăraș, cât și la Casa de Cultură. Vor fi filme, expoziții, concerte, teatru, un spectacol ecvestru și nu numai. Pentru a vedea tot programul poți da click aici

Fii la curent cu toate postările și abonează-te. Nu uita să dai share să vadă și prietenii  

Articole care ar putea să-ți placă:
Cetatea Râșnov: https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/01/cetatea-rasnov-brasov.html
Cetatea Rupea: https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2017/08/rupea-saschiz-sighisoara.html
Biserica Neagră: https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/01/biserica-neagra-brasov.html




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov