O călătorie în trecut

"Iubesc tot ce e vechi: prieteniile vechi, timpurile de demult, vechile maniere, cărțile vechi, vinul vechi." Aș adăuga și clădirile vechi iar acum mă pot regăsi în totalitate în vorbele lui Oliver Goldsmith.

O clădire nerenovată, dar deosebită din Sibiu, Piața Mică

Îmi place să admir clădirile atunci când mă plimb pe străzile unui oraș. Cel mai mult mă atrag clădirile construite cu mulți ani în urmă pentru că îmi inspiră povești. Anii care au trecut peste ele au lăsat urme și amprente pe care le putem vedea și astăzi. Cel mai mult mă gândesc la familiile care au trăit în ele și la balurile care au avut loc. Sunt multe case care îmi inspiră secrete pe care nu le vom afla niciodată, dar le putem ghici sau cel puțin să ni le imaginăm.

Clădire din Târgu Mureș


România nu duce lipsă de case cu o specială arhitectură. Unele au fost renovate, iar altele stau să se dărâme și asta mă întristează. Pentru că odată cu ele dispare o parte din istoria noastră.


Ferestre, Piața mică, Sibiu
Deosebite detalii pe Strada Mureșenilor, Brașov


Înainte se punea accent pe fațade dorindu-se să se creeze un basorelief cât mai complicat și special. Încăperile erau înalte și largi cu ferestre impunătoare.

Basorelief, Centrul Sibiului

Mergând înspre estul țării, mai exact în Constanța putem observa că multe dintre clădiri au o arhitectură inspirată din navele maritime. De asemenea în Constanța Muzeul de artă populară prezintă prin arhitectura sa cele mai importante civilizații care au dat formă orașului. La intrare există coloane grecești, balconul este înfrumusețat cu detalii musulmane, iar acoperișul este tipic românesc. 

Muzeul de artă populară, Constanța

O altă bijuterie de pe țărmul românesc este Pavilionul Regal sau așa cum îl numesc localnicii Cuibul Reginei. Regina Elisabeta, atrasă de frumusețea mării, a primit în dar de la Regele Carol I o casă în port. De aici Regina făcea cu mâna vapoarelor care intrau sau ieșeau din port.

Cuibul Reginei/Pavilionul Regal din Constanța, Portul Tomis

De asemenea nu putem evita, Cazinoul Constanța. Este printre clădirile mele preferate, se remarcă prin splendoarea și prin localizarea sa. Este perla Mării Negre și este trist că pe zi ce trece se dărâmă, însă am înțeles că s-a luat în considerare refacerea acestei bijuterii.

Perla Mării Negre, Cazinoul Constanța

Mergând în centrul țării, vom observa numeroase clădiri în stil săsesc și baroc. Brașovul împreună cu Sibiul și cu Târgu Mureș se pot mândri cu clădirile deosebite. În centrul orașului bijuteriile principale fiind aceste clădiri care întâmpină fiecare trecător. Multe dintre aceste case sunt renovate, având fiecare culori cât mai vii ce-ți încântă privirea. 

Contrast, clădiri din Centrul Sibiului
Clădiri pe Strada Mureșenilor, Brașov
Clădiri din Târgu Mureș

Aceste case încărcate cu povești și legende au fost readuse la viață. Multe cafenele au fost deschise în aceste clădiri și te poți bucura de interiorul vintage savurând o cafea sau un ceai. Nu numai cafenelele aduc viață acestor clădiri. Și muzeele au contribuit la asta, iar muzeele pot fi principalul pas către a afla cum a evoluat orașul. 


Culoare în Târgu Mureș


Ce poate fi mai potrivit decât savurarea unei cafele într-o clădire construită cu secole în urmă?

Dr. Jekelius- Pharmacy Cafe, Brașov




Articole asemănătoare:


Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu toate postările:         

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Serbia, Kladovo

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov