Cetatea Feldioara



La numai 20 km de Brașov se află o cetate care timp de 30 de ani a fost închisă și nu se putea vizita, dar în anul 2013 la Cetatea Feldioara s-au început reconstruirea acestui important obiectiv turistic. Cetatea a fost o ruină și s-a construit de la zero. S-au ridicat zidurile, s-au restaurat turnurile și fântâna din interiorul cetății.




Sunt doar 25 de trepte care te despart de o priveliște incredibilă asupra satului și asupra Țării Bârsei. Râul Olt crează o delimitare între județul Brașov și județul Covasna, iar din Turnurile Cetății poți vedea împrejurimile. Și cu puțin noroc poți vedea și trenul care pare o omidă.




Cetatea Feldioara este cea mai veche fortificație din Brașov fiind atestată documentar din anul 1225. Este construită pe o stâncă înaltă de 150 metri și împrejmuită de un zid gros de apărare. Sunt patru turnuri care poartă numele celor patru puncte cardinale: Nord, Sud, Vest și Est
Între zidurile Cetății s-au păstrat ruinele capelei și mănăstirii cisterciene (arhitectură cu aspect simplu și sever).



Când s-au început reconstruirea Cetății, fântâna era acoperită de pietre de aceea nu se știe exact adâncimea ei, însă fântâna de acum are 70 m adâncime.

Cetatea era folosită în principal ca și refugiu, dar în interior existau clădiri necesare pentru depozitarea armelor și a proviziilor. Încăperile  reconstruite prezintă viața și tradițiile din zona Feldioara.



Sărbătoare și tradiții


Armindenii este o sărbătoare de început de vară și reprezintă un fel de declarație de dragoste pe care o fac feciorii fetelor dragi lor. Sunt două cete "Zăblăii" (tinerii satului care se aproprie de vârsta recrutării) și "Feciorii mari" (cei care au făcut armata și sunt buni de însurat). Fiecare fecior merge în pădure împreună cu un vârstnic care știe să taie corect "arminzii"(mesteceni tineri).

Arminzii sunt împodobiți cu verdeață și panglici colorate, apoi se bat la poarta bisericii, iar după se bat la casele fetelor alese. Tot drumul este plin de cântece și voie bună.

Este un simbol al dragostei și împerecherii, fiind o sărbătoare de bucurie pentru localnici.



Știai că...

  • Fanfara era nelipsită în Feldioara, repertoriul ei fiind bogat de cântece săsești și românești;
  • Prima biserică construită de sași în Feldioara, a fost distrusă în timpul năvăliri tătarilor în Țara Bârsei;
  • Cercetătorii au descoperit între casa parohială și biserica evanghelică, niște morminte care aveau un ritual de îngropare diferit față de cel de acum. Decedații adulți erau puși într-o groapă care urmărește conturul corpului, capul fiind bine individualizat într-o nișă, săpate pe fundul unei gropi dreptunghiulare, astfel creându-se o groapă în trepte;
  • Între anii 1941-1945 în Feldioara exista un lagăr de prizonieri, întâi sovietici mai apoi maghiari;

Program de vizitare
De miercuri până duminică, de la 10:00 până la 18:00
Biletul costă 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru copii.

Nu uita că poți să fii la curent cu toate postările  urmărindu-mă pe pagina de Facebook sau pe Instagram. 

Articole similare:

https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/02/biserica-sfantul-bartolomeu-brasov.html

https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.com/2018/01/cetatea-rasnov-brasov.html










Comentarii

  1. foarte bine ca ati scris despre cetatea Feldioara si e bine ca ati mentionat ca s-a reconstruit. din pacate la nici 7 km de Feldioara in urma cu putin timp turnul bisericii evanghelice fortificate din satul Rotbav s-a prabusit intr-o noapte din cauza nepasarii omului modern. nu l-au distrus tunurile otomanilor si haordele tatarilor si sa reusit " performanta " asta in timp de pace, in secolul XXI! Si aici nu era vorba de reconstruire ca la Feldioara, ci de consolidare, reabilitare si intretinere. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, știu că turnul bisericii evanghelice fortificate din Rotbav s-a dărâmat și că e păcat că nu a fost reabilitat la timp. Poate nu se va mai ajunge la astfel de întâmplări.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov