Tuzla, o plajă pustie




"Mă întorc la tine, iar și iar, mare albastră
Cum se întoarce valul tău veșnic la mal

Mă întorc la tine, iar și iar, mare albastră
Cum se întoarce valul tău veșnic la mal"



Melodia "Mare albastră" de Dorian ne-a însoțit tot drumul Brașov-Constanța. Așteptam cu nerăbdare această mini vacanță. A fost o idee spontană să mergem cu cortul la mare. De mult îmi doream să fac asta. Așa că am căutat o plajă pustie și am dat de Tuzla. Până atunci nu mai auzisem de ea și din poze îmi plăcea cum arăta. Așa că am decis să vedem ce e acolo.

Ne-am trezit cu noaptea-n cap și am pornit la drum. Îmi place să călătoresc noaptea pentru că e atâta liniște și șoseaua este liberă. Tot drumul gândul îmi era la soare, mare și relaxare. Mă simțeam ca și un copil care nu mai avea răbdare. 

Răsăritul ne-a prins pe autostrada Soarelui. În Constanța se lăsase puțină ceață și cerul era puțin înnorat. Nu am vrut să mă gândesc că va ploua. Eu mă vedeam făcând plajă și bucurându-mă de nisipul fierbinte, iar vorba că după ceață iese soarele e chiar adevărată. Am avut parte de o vreme incredibil de frumoasă. Parcă era vară, nu primăvară.



Am ales să ne oprim în Constanța pentru a vizita Cazinoul și pentru a vedea împrejurimile. Am găsit rapid un loc de parcare și ne-am lăsat ghidați de susurul valurilor. Ne-am plimbat pe faleză admirând peisajul



Cazinoul Constanța este o bijuterie pe malul mării. Însă e trist că nu e renovat și că nu se poate vizita. Arhitectura te duce cu gândul anilor 1900 și dacă închizi ochi parcă auzi râsetele cristaline ale femeilor, simți parfumuri fine și auzi tropotul cailor urmat de roțile trăsurilor care opresc în fața acestui important loc. Îmi plac mult detaliile de la ferestre, un basorelief în formă de scoică. Mă gândesc cu tristețe că Perla Constanței stă să în ruină... Ar trebui să readucem la viață acest loc



Tuzla este un sat între Eforie Sud și Costinești. Denumirea de Tuzla vine din turcește și înseamnă "sărăria". De la calea ferată până la plajă drumul este de pământ și este înconjurat de verdeață. Marea începe să se vadă abia când te apropii de plajă pentru că drumul e pe un platou și coboară spre nisipurile fine. 


Am rămas plăcut surprinși. Era fix ce ne doream. Adevărul e că plaja nu e în totalitate pustie pentru că e o casă unde stau niște pescari foarte prietenoși. Plaja este lată și lungă chiar ai unde să pui cortul.



Măcar odată în viață trebuie încercată camparea pe plajă. E total diferit de orice campare pentru că seara ai senzația că marea e fix lângă tine. Crezi că ieși din cort vei ajunge cu picioarele în apă. E doar o senzație care se explică prin faptul că fiind întuneric auzul devine mai ascuțit. 

Chiar a fost o seară când l-am trezit pe prietenul meu și l-am rugat să se uite să vadă dacă nu cumva s-a apropiat marea. Însă totul era în regulă.



A fost o experiență de neuitat. Ne-am plimbat pe plajă, am mers aproape de far, am văzut căluți de mare și cel mai important am salvat o broscuță țestoasă care nu putea ajunge la apă. 

Mi-aș fi dorit să am un binoclu deoarece în larg se vedeau delfinii. A fost pentru prima oară când am văzut delfinii în mediul lor natural și mi-ar fi plăcut să-i văd mai de aproape.




 Sfaturi:

  • I-ați haine subțiri, dar și groase pentru că seara se lasă frigul;
  • Nu uita de binoclu pentru a vedea delfinii;
  • Nu uita umbrela de plajă pentru că nu sunt copaci care să facă umbră;
  • Nu uita de apa potabilă. Noi ca să păstrăm apa rece am îngropat bidonul în nisip.
  • Mâncarea pe care o iei cu tine să reziste la grade cu + (conserve, pâine, cartofi, ulei etc) 
  • Nu uita de aragazul pentru camping e util pentru cartofii prăjiți și pentru un ceai sau o cafea de dimineață.
  • Să ai o baterie externă pentru telefon;
  • Și nu în ultimul rând să ai pungi de gunoi pentru a respecta natura.



Articole pe aceiași temă:

Comentarii

  1. Da e f frumosss .Cu siguranță vom merge și noi .Mulțumim de sfaturi .Sunt utile.si le vom respecta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult că va placut articolul. Aștept impresii cum vi s-a părut.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Serbia, Kladovo

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov