Paștele și tradițiile acestuia
Pentru că astăzi este Paștele, m-am gândit să dedic acest articol tradițiilor românești. Am să încep prin a vă ura: Paște fericit, multă lumină în suflet și bucurii!
Mereu mi-am dorit să învăț să încondeiez ouă, iar acum două săptămâni am participat la un curs pe această temă. La Casa Junilor Brașov s-a ținut un atelier de încondeiat și doamna Gabriela Clinciu ne-a învățat toți pașii. Este un meșter popular din zona Bran, sat Poarta care ne-a explicat și ne-a arătat secretele acestui meșteșug. Ne-a învățat simbolurile zonei Bran și Țării Bârsei. De exemplu în Țara Bârsei culorile semnificative pentru încondeiere sunt: roșu, galben și negru.
Încondeierea ouălor se face cu ajutorul condeiului sau a chișiței în termeni populari, care reprezintă unealta cu care se fac modelele. Mai avem nevoie de ceară de albine, ouă albe de preferat și pigmenți sau vopsea.
Modelele sunt diversificate și au numeroase simboluri precum: soarele, Sfânta Cruce, Floarea Paștelui, frunze de stejar sau de brad și oameni.
La început mi-a tremurat mâna și făceam linii strâmbe, dar ușor și cu atenție am prins tactica și am făcut modelul dorit. Atmosfera era atât de calmă și toată încăperea mirosea a ceară. Mă simțeam fericită și împlinită că învățam această tradiție românească.
Model de încondeiat ce reprezintă soarele |
Poate că lipsa de timp sau globalizarea ne-a îndepărtat de aceste meșteșuguri atât de frumoase și care până la urmă ne fac diferiți de celelalte popoare. E o tradiție ce nu trebuie pierdută și sunt de părere că trebuie învățată. Reprezintă liniște, pace sufletească și tradiționalism.
Am aplicat acasă cele învățate și am încercat să încondeiez cât mai frumos pentru că mi-am dorit să ofer fiecărui membru din familie câte un ou. Și chiar dacă nu mi-au ieșit extraordinar de bine, am pus suflet și speranță că voi aduce un zâmbet.
De sărbători îmi place să fiu cu familia. În noaptea de Paști îmi place să mergem la biserică să luăm lumină și să venim acasă cu lumânarea aprinsă. Dimineața să ne trezim, să ne spălam pe față cu apă dintr-o cană în care e un ou roșu și un ban, iar după aceea să luam Paște și aghiazmă. Când ne adunăm la masă facem concurs de ciocnit ouă și recunosc că mereu îmi aleg un ou mai mic că se sparge mai greu, dar anul acesta nu am avut noroc. Iubesc sarmalele în foi de viță făcute de bunica și mămăliga. Desertul preferat e cozonacul cu nucă sau cacao.
Trebuie să păstrăm aceste tradiții și să ne bucurăm împreună cu familia. Nu trebuie să uităm cine suntem și ce ne diferențiază ca popor de alte nații. Sunt mândră că sunt româncă.
De asemenea nu trebuie să uităm de costumele populare și sinceră să fiu mi-am dorit încă din copilărie să am unul. Această dorință s-a îndeplinit anul acesta și sunt atât de fericită! Mi se pare atât de feminin și de pur. Când l-am purtat mă simțeam atât de inocentă și cadrul de la țară mă ducea cu gândul vremurilor scrise în Moromeții.
O adevărată româncă .Bravooo tine-o tot așa
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos si Paște fericit!
ȘtergereAsa este se pierd traditiile noastre de Romani. Felicitari ca mai sunt tineri care pretuiesc traditiile
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru aprecir! Nu îmi doresc să se piardă tradiții românești.
Ștergere