Ruginești, Vrancea




Consider că orice persoană își dorește să aibă un loc retras într-o zonă rurală. Un sat unde tradițiile au rămas vii și unde poți mânca  ca la bunica acasă. Ruginești este satul unde merg cu nerăbdare să-mi îmbrățișez bunicuța care de fiecare dată ne întâmpină cu zâmbetul pe buze. Știu cât de mult se chinuie să ne servească cu cele mai bune preparate, ne știind că mămăliga cu ceapă sau tocănița de cartofi sunt o delicatesă. Mereu ne spune că nu are mâncare ca la oraș, iar noi zâmbim și îi spunem că aici mâncarea e cea mai bună și nu ne-am dori altceva. 


Dacă e sărbătoare mare cum ar fi Crăciunul sau Sfintele Paști, ne pregătește un fel de tort tradițional, numit turte rupte. Este un deliciu. Și nimic nu se compară cu melodiile compuse de ea, pe care le cântă cu atâta voie bună.

Comuna Ruginești se află în apropiere de Adjud, iar aici se găsesc numeroase vii care în fiecare toamnă oferă vinuri de tot soiul. Drumul vinului promovează cu mândrie această zonă.


Am ales să scriu acest articol deoarece nu vreau să dispară zona rurala și tradițiile românești. Existența acestor sate care încă păstrează datinele oferă României gradul de unicat.


Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva este un monument național ce datează din secolul al-XVII-lea și aceasta a fost ridicată de meșterii locali care au dat dovadă de multă pricepere. Din păcate biserica nu se poate vizita în interior și nu se mai fac slujbe în acest lăcaș sfânt. Sătenii spun că mai demult biserica a luat foc, dar a fost salvată de la distrugere.


Pe un deal există o troiță ridicată de bunicul care oferă o priveliște către Ruginești și către Copăcești. Este un loc liniștit înconjurat de verdeață.

În drum spre troiță

Poze din ogradă:

Neapărat cișmeaua trebuie să se asorteze cu gardul

Cocoș furios
O varză gigantică
Apă de la fântână e cea mai bună!
Bormașină manuală

Nu sunt lilieci, ci doar sunătoare pusă la uscat în pod

Acestă zonă ocupă un loc special în inima mea și de fiecare dată mă întorc cu drag.

© Mădălina Cărbunaru

Comentarii

  1. Foarte frumos, Mădă! Nici eu nu vreau sa dispară satele ..sau natura :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos! Bucurându-ne de sate și nedorind să le schimbăm, nu o să dispară :)

      Ștergere
  2. Frumos ma bucur ca mai sunt tineri care apreciaza tara noastra cu satele si traditiile ei de neinlocuit .

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am bunici acolo,de fapt in Anghelesti,comuna Ruginesti. Ma regasesc total in ceea ce ai scris si sunt intru totul de acord cu tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur foarte mult că vă regăsiți în aceste rânduri. Vrancea si nu numai sunt niște locuri pure.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Serbia, Kladovo

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov