Oradea, o idee grozavă pentru city break

Piața Unirii văzută din Turnul Primăriei

            Oradea ne dovedește că se poate și în România. Orașul în ultimii ani s-a transformat dintr-un oraș gri, într-un loc interesant plin de culoare și anual este vizitat de sute de mii de turiști. Asta datorită autorităților care au  făcut din Oradea un adevărat oraș european și a devenit Capitala Art-Nouveau a României. Art-Nouveau (din franceză Arta Nouă) este un stil de artă care se aplică arhitecturii și în special elementelor decorative. Acest stil se caracterizează prin forme inspirate din natură, precum curbele fine ale florilor sau a frunzelor. De asemena în arhitectura clădirilor apar materiale moderne precum: fier, sticlă, ceramică și beton pentru crearea unor forme deosebite. La fiecare pas făcut pe străduțele din Oradea vei întâlni acest stil de artă și sigur vei rămâne surprins de clădirile orașului.

            De mult mi-am dorit să vizitez Oradea mai ales că toată lumea laudă acest oraș. Așa că am decis să profităm de zilele libere de 1 decembrie și să organizăm un city break. Noi am mers cu mașina pentru că am dorit să ne oprim și la Castelul Corvinilor, dar poți ajunge și cu avionul deoarece Tarom și Blue Air au linii directe spre aeroportul Oradea.

 

Ce poți vizita în Oradea?

           

            1. Piața Unirii

Piața Unirii
          

            Piața Unirii este inima orașului și este locul de unde poți să începi turul orașului. Aici vei regăsi unele dintre cele mai frumoase clădiri ale Oradiei, precum Palatul Vulturului Negru sau Clădirea Primăriei. În mijlocul pieței tronează Statuia Regelui Ferdinand înconjurată de 6 coloane frumos ornamentate cu detalii în relief. Cu o deschidere largă, piața este animată de turiști și localnici ce se plimbă agale sau care savurează o cafea la câte o terasă.

            În Piața Unirii vei putea descoperi una lângă alta 3 biserici diferite: Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Ortodoxă), Biserica Sfântu Ladislau (Romano-Catolică) și Catedrala Sfântul Nicolae (Greco-Catolică). Astfel vei putea înțelege de ce Oradea este cunoscut ca oraș multicultural și multietnic.

Statuia Regelui Ferdinand

Catedrala Sântului Nicolae

Biserica Sfântul Ladislau


            2. Palatul Vulturul Negru

 

Palatul Vulturul Negru

            Palatul Vulturul Negru este cea mai impresionantă clădire cu o istorie vastă fiind cunoscută ca și perla orașului. Palatul se remarcă prin arhitectura deosebită și prin pasajul interior aflat sub un acoperiș de sticlă, plus arcada cu vitraliul înspre Piața Unirii reprezetând un vultur negru. La începutul secolului al XX-lea, Palatul Vulturului Negru a reprezentând pentru Oradea un complex multifuncțional, clădirea cea mai modernă și cea mai mare de acest gen din oraș. Clădirea grupa un hotel, la parter existau cafenele, restaurante, spații comerciale, la subsol existau berării și la etaj erau sălile de spectacol.

            Astăzi reprezintă un important obiectiv turistic de văzut în momentul în care ajungi în Oradea. Încă te poți caza în hotelul ce activează în această superbă clădire sau poți alege să iei cina la restaurantul din interiorul palatului.

Art Nouveau - Palatul Vulturului Negru
 
Ascoperiș din Sticlă - Palatul Vulturul Negru

Vitraliul de la intrarea în palat

            3. Turnul Primăriei

 

Turnul Primăriei și un stol de porumbei

            Turnul Primăriei este locul din care poți vedea o superbă panoramă asupra orașului. Chiar dacă sunt de urcat 250 de trepte, priveliștea și senzația de a fi deasupra orașului nu poate fi descrisă în cuvinte. Turnul are 4 nivele și o înălțime de 50 m. La ultimul nivel poți observa în detaliu clădirile cu ajutorul unui telescop.

            Pentru adulți prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru elevi, studenți, pensionari este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică de la 10:00  la 18:00.

 

Priveliște asupra orașului

Centrul orașului văzut din turn

4. Casa Darvas-La Roche

Casa Darvas-La Roche

 

            Casa Darvas-La Roche a fost construită între anii 1909 și 1912 de către doi frați, astăzi fiind un impresionat muzeu dedicat stilului Art Nouveau. Cel mai mult m-au impresionat vitraliile ce decorează atât fațadele, cât și încăperile principale. Interiorul a fost atent amenajat cu mobilier vintage și cu elemente decorative specifice perioadei. De cum am pășit în muzeu, am simțit că am traversat un portal către trecut. Etajul cuprinde sufrageria, salonul doamnei, salonul domnului, dormitorul, baia și bucătăria. Toate încăperile fiind mobilate în așa fel încât să îți inducă ideea și scopul camerei.

            Tot la etaj este Camera Copilului care de fapt este un video mapping de 270 de grade care te trimite în lumea imaginară a visului. Acest tip de atracție nu se regăsește în nici un alt muzeu de pe teritoriul țării. Recunosc că acest video a sădit și a răscolit niște emoții în sufletul meu. Recomand să vizitați muzeul și să vizionați acest video.

            Programul de vizitare este de marți până duminică de la 10:00  la 17:00. Pentru adulți prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru elevi, studenți, pensionari este 5 lei.


Pentru a vedea superba casă vizualizează video-ul acesta:


5. Palatul Moskovits-Miksa

 

Palatul Moskovits-Miksa

            Palatul Moskovits-Miksa sau cum mai este numită Casa Albastră este o bijuterie arhitecturală de care pot spune că m-am îndrăgostit de la prima vedere. Clădirea are o culoare superbă, de un albastru ceresc, iar elementele arhitecturale înfrumusețează fațadele clădirii oferindu-i un aer boem. Clădirea a fost ridicată între anii 1904-1905, păstrând un stil elegant, totul pare un joc de forme când privești decorațiunile arhitecturale.

            Palatul se află la intersecția a 3 străzi, printre care și Calea Republicii, zona de interes pentru cei care doresc să savureze o cafea bună sau care doresc să mănânce la restaurant deoarece aici se regăsesc multe localuri renumite. Dacă tot ai ajuns până la Palatul Moskovits-Miksa, îți recomand să arunci o privire către Palatul Apollo și Palatul Stern ce se află vizavi. Acestea sunt alte două clădiri cu stil Art Nouveau ce trebuie admirate.

 

Palatul Stern

Palatul Apollo

6. Cetatea Oradea

 

Curtea interioară a cetății

            Cetatea Oradea se află în apropierea Promenadei Crișului Repede și are forma unui pentagon. Există cinci bastioane: Bastionul Aurit, Bastionul Roșu, Bastionul Crăișorul, Bastionul Bethlen și Bastionul Ciunt. După zidurile cetății există o curte interioară și cu 10 prăvălii, 150 de case mai mici din piatră și palatul principal. În incinta cetății sunt restaurante și Muzeul Orașului Oradea.

            Programul de vizitare este de la 07:00 la 22:00 și nu se percepe taxă de vizitare. În prezent Cetatea Oradea prezintă un centru de interes pentru evenimente culturale, de la festivaluri medievale până la seri de film desfășurate în Parcul Cetății.

 

            7. Complexul Baroc

 

Palatul Baroc

            Complexul Baroc a fost ridicat în secolul al XVII-lea și au fost construite trei importante monumente. Primul este Palatul Baroc cunoscut ca și Palatul Episcopiei Romano-Catolice, are 100 de camere cu un total de 365 de ferestre (pentru fiecare zi a anului). Edificiul este un monument valoros și grandios  construit în stil baroc de pe teritoriul României. Al doilea monumente este Basilica Romano-Catolică fiind cel mai mare edificiu baroc din România și printre cele mai frumoase bazilici din Europa. Iar ultimul monument este reprezentat de Șirul Canonicilor un complex arhitectural format din 10 clădiri, construite în mai multe etape pe parcursul al 100 de ani.

 

Unde te poți plimba în Oradea?

 

1. Promenada Crișului Repede


Promenada Crișului Repede

            Promenada Crișului Repede este o alee pietonală pe marginea râului cu același nume. Este un loc perfect să te plimbi într-o zi caniculară de vară și să te adăpostești la umbra copacilor din zonă. Toamna peisajul este pitoresc cu toți copacii îmbrăcați în haine viu colorate și cu sălciile ce-și întind crengile până în albia râului. Traversând promenada poți admira în detaliu podurile ce leagă străzile orașului și vei avea ocazia să vezi Sinagoga Neologă Sion ce a fost construită de evreii reformați din Oradea în anul 1878.

 

            2. Parcul 1 Decembrie

 

Parcul 1 Decembrie și Statuia Eroului Necunoscut

            Parcul 1 Decembrie a fost realizat în anul 1950 cu denumirea de 23 August între anii 1950-1989. Parcul se află în apropierea Pieței Unirii și este un loc grozav să te relaxezi admirând fântânile din parc. Tot aici se află Statuia Eroului Necunoscut  dedicat eroilor anonimi care și-au dat viața în Primul Război Mondial și care au luptat pentru România Mare.  

 

3. Dealul Ciuperca

Selfie cu priveliștea de la Dealul Ciuperca

            Dealul Ciuperca este locul potrivit pentru a admira Oradea în toată splendoarea sa. De aici poți admira răsăritul, apusul și cerul înstelat. Priveliștea asupra orașului este impresionantă și este locul îndrăgit de îndrăgostiții care își doresc ceva mai romantic. Iar dacă îți este foame, poți lua masa la restaurantul cu același nume. Mâncarea este foarte bună și poți în continuare să admiri orașul de sus.

 

            4. Băile Felix
 

            Băile Felix se află la 10 km de Oradea și este un loc mai mult dedicat relaxării în apele termale, decât plimbării. Unii specialiști spun că izvoarele termale au fost descoperite între anii 1000-1200. Este cea mai mare stațiune balneară din România și probabil cea mai populară. Temperatura apelor termale este de 20-49 ºC și mulți turiști vin aici în scop medical pentru a trata diferite afecțiuni medicale.


            Oradea m-a surprins la fiecare pas și acum înțeleg de ce este atât de lăudat acest oraș. Chiar merită toate laudele și merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață. O să revin cu plăcere în orice zi, dar recunosc că abia aștept să-l vizitez și într-o zi de vară când toate parcurile sunt pline de flori și ziua este mai lungă fiind perfect pentru a mă plimba de dimineața până seara.


            Distribuie acest articol pentru a vedea și prietenii tăi cât de frumos poate fi acest oraș și cine știe, poate organizați un city break în Oradea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov