Mănăstirea Curtea de Argeș



Construită între anii 1514 și 1517, biserica a fost ctitorită de Neagoe Basarab pe fundațiile unui locaș mai vechi. Biserica este așezată pe un pasaj orizontal din blocuri de piatră. Pereții exteriori sunt împărțite în două zone suprapuse. În partea de sus, se află o suită de panouri semicirculare, în centrul cărora sunt fixate plăci decorative și discuri în rozetă, la întretăierea arcurilor aflându-se alte discuri mai mici, pe care sunt așezați porumbei purtând în cioc câte un clopoțel.


Interiorul se remarcă prin cele 12 coloane, ornamentate floral, reprezentând pe cei 12 Sfinți Apostoli.


Ansamblul cuprinde catedrala episcopală, unul dintre cele mai celebre monumente arhitecturale din Țara Românească și este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.


De la București spre Argeș sunt 155 km, din Brașov sunt 136 km, iar drumul nu este de prea bună calitate, însă peisajul zonei Rucăr-Bran este impresionant. Toate acele vai și căsuțele ridicate în vârful dealurilor sunt atât de frumoase.

În fața mănăstirii este o parcare atât pentru mașini, cât și pentru autocare, costă 2 lei toată ziua.

În fața bisericii se află un agheasmatar deschis ce are o cupolă migălos dantelată ce se sprijină pe patru coloane, sunt construite din marmură și împodobite cu desene. Pentru a păși în sfântul lăcaș se străbat cele 12 trepte din fața intrării. 


Un element impresionant al construcției sunt cupolele spiralate care crează o iluzie optică, creând impresia că se dărâmă.


În apropierea mănăstirii Curtea de Argeș se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar care și-a zidit soția, Ana. Balada Monastirea Argeșului explică etapele de ridicare a edificiului religios Mănăstirea Curtea de Argeș. Se spunea că tot ce se zidea în timpul zilei se dărâma pe timpul nopții.

Statuia lui Neagoe Basarab

Cum ieși din curtea mănăstirii sunt tarabe cu dulciuri, miere, ceaiuri, gemuri făcute în casă și costume populare, care îți încântă privirea.

Întrebarea e: Pe care s-o alegi?


Mulțumesc pentru vizionare și sper că ți-a plăcut acest articol. Spune-mi într-un comentariu dacă ai fost aici și spune-mi ce ți-a plăcut cel mai mult sau dacă ți-ar plăcea să mergi. 
Nu uita să dai un share să vadă și prietenii cu ce se mândrește Argeșul.

Poți citi și:

https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.ro/2018/02/biserica-sfantul-bartolomeu-brasov.html

https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.ro/2018/01/biserica-neagra-brasov.html

https://jurnalul-unei-calatoare.blogspot.ro/2018/02/calimanesti-caciulata-valcea.html




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Serbia, Kladovo

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov