Cum organizezi o călătorie?


Tuturor ne place să călătorim și să explorăm noi locuri. Fie că vrei să mergi într-o țară străină, fie că ți-ai propus să călătorești prin țară, ai nevoie de un plan ca vacanța ta să fie bine organizată. 

De aceea îți propun câteva sfaturi pe care eu le aplic de fiecare dată când pornesc într-o nouă călătorie.

#1 Fă-ți o listă cu destinațiile mult visate

Sunt multe locuri pe care le-ai văzut pe blogurile de călătorie, pe Facebook sau pe Instagram și locuri unde ți-au recomandat prietenii să mergi. Indiferent ce sursă te-a inspirat, important e să faci o listă ca să nu uiți. Uneori ne este greu să ne amintim ce destinații ne-au plăcut, de aceea lista te poate ajuta să-ți amintești și să alegi ce te atrage cel mai mult.

#2 Alege unde vrei să mergi

Cred că este pasul meu preferat chiar dacă uneori îmi dă bătăi de cap. Pentru că am o listă lungă cu ce aș vrea să vizitez și îmi este greu să mă decid. Mă uit peste listă, caut informații despre locație și cel mai mult mă uit peste poze. Care mă atrage cel mai tare în acel moment acolo aleg să merg.

#3 Caută informații despre locație

Pe TripAdvisor găsești review-urile călătorilor care au fost în acel loc pentru ați forma o idee despre ce poți vizita. Mai multe informații poți găsi pe Wikipedia sau Wikitravel. Caută obiective turistice, restaurante, unități de cazare, prețul biletelor de avion și nu în ultimul rând nu uita să cauți detalii despre vreme. Vremea e un factor important în organizarea călătoriei. Astfel ști ce haine trebuie să iei în bagaj.

#4 Fă-ți un buget

Indiferent de felul în care călătorești, cu mașina, avionul, autocarul și chiar dacă alegi hosteluri sau hoteluri, ai nevoie de un buget aproximativ. Nu e o plăcere să rămâi fără bani. Gândește-te ce vrei să faci și cât timp durează sejurul, iar în funcție de asta alocați o anumită sumă pe zi.
Numbeo este un site cu prețuri din lumea întreagă obținute de la localnici. Poți să vezi cât constă un meniu într-un restaurant, produsele din magazine sau un bilet de autobuz. Cu ajutorul acestei platforme poți să îți faci o idee cât ai cheltui pe zi.

#5 Alege perioada

În sezon prețurile sunt cele mai ridicate. De preferat să mergi la finalul sezonului sau în extrasezon când prețurile sunt mai scăzute. Astfel eviți aglomerația și plătești și mai puțin. 

#6 Transportul


Să călătorești în țară e ușor pentru că te urci în mașină sau tren și nu ai bătăi de cap. Însă dacă preferi să treci granița cu mașina interesează-te înainte de traseu, taxele acestuia și nu uita să ai mașina pusă la punct. Nu e chiar plăcut să ai vreo problemă la sute de kilometri distanță de țară.
Eu folosesc Google Maps pentru a vedea distanța, cel mai scurt drum și taxele. Este ușor de utilizat, iar cu GPS-ul pornit poți merge în orice locație.
Dacă alegi să mergi cu avionul poți căuta pe Momondo sau pe Vola cele mai bune oferte de zbor. Cel mai bine e să te abonezi la newsletter-ul fiecărei companii aeriene pentru a afla tarifele de zbor.

#7 Cazarea

Dacă nu ai nici o problemă să stai cu mai multe persoane într-o cameră și dispui de un buget mai redus poți alege liniștit să te cazezi într-un hostel.
Pentru a găsi cazarea dorită poți folosi Booking o platformă destinată unităților de cazare din întreaga lume. Poți selecta data, tariful maxim și poți face rezervări direct de pe site.


#8 Fă-ți o listă de activități

Chiar dacă e o vacanță de 7 zile sau de 3 zile, e bine să ai o listă cu ce ai vrea să faci. Ia o foaie și un pix și notează fiecare obiectiv turistic pe care vrei să-l vezi, restaurantele unde ai vrea să mănânci, plajele sau parcurile unde îți dorești să te relaxezi. Notează și cu ce poți ajunge acolo. Prin Google Maps poți vedea dacă este mult de mers pe jos sau poți vedea ce autobuz poți să iei.
Însă nu uita că ai venit să te relaxezi și să te bucuri de vacanță. Nu-ți umple timpul numai cu lucruri de făcut că s-ar putea să pierzi ce e mai frumos, adică prezentul. Chiar dacă nu apuci să vizitezi tot ce ți-ai propus bucură-te că ai ajuns și că ai noi amintiri.

Sper că te-au ajutat aceste sfaturi. Nu uita că poți să fii la curent cu toate postările urmărindu-mă pe pagina de Facebook sau pe Instagram. 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov